Обрезание Господне и память святителя Василия Великого

53
Тропарь Обрезанию Господню, глас 1:

      На Престоле огнезрачнем /
в Вышних седяй со Отцем Безначальным и Божественным Твоим Духом. благоволил сей родитися на земли, от Отроковицы Неискусомужныя, Твоея Матере, Иисусе, /
сего ради и обрезан был еси, яко Человек осмодневный. /
Слава всеблагому Твоему совету, /
слава смотрению Твоему, /
слава снизхождению Твоему, Едине Человеколюбче.

Кондак, глас 3:
       Всех Господь обрезание терпит/ и человеческая прегрешения, яко Благ, обрезует,/ дает спасение днесь миру./ Радуется же в Вышних и Создателев иерарх,// и светоносный, Божественный таинник Христов Василий.
Величание:

       Величаем Тя, /
Живодавче Христе, и почитаем пречистыя плоти Твоея /
законное обрезание.

Тропарь, глас 1:

Во всю землю изыде вещание твое,/ яко приемшую слово твое,/ имже боголепно научил еси,/ естество сущих уяснил еси,/ человеческия обычаи украсил еси,/ царское священие, отче преподобне,/ моли Христа Бога// спастися душам нашим.

 Кондак, глас 4:

Явился еси основание непоколебимое Церкве,/ подая всем некрадомое господьство человеком,/ запечатлея твоими веленьми,// небоявленне Василие преподобне.

Величание:

Величаем тя, /
святителю Христов Василие, /
благочестно Церковь Христову сохраншаго.

       Святитель Василий стал одним из отцов Церкви, тех проповедников и богословов, кто заложил  фундаментальные основания нашей церковной жизни. Именно он составил богослужебный чин Литургии, написал множество богословских трудов, в том числе о творении мира, а также книги против еретиков-ариан. Все личные средства святитель употреблял в пользу бедных: создал богадельни, странноприимные дома и лечебницы, устроил два монастыря – мужской и женский. Труды и болезни, заботы и скорби, а также подвиги воздержания быстро истощили силы святого, и уже в январе 379 года от Рождества Христова он преставился ко Господу, будучи 49 лет от роду. Почитание святителя Василия распространилось среди всех христиан. Он стал настоящим учеником и наставником для многих поколений богословов.

ПОЗДРАВЛЯЕМ ВСЕХ С ПРАЗДНИКОМ

и ДНЁМ ПАМЯТИ СВЯТИТЕЛЯ ВАСИЛИЯ  ВЕЛИКОГО!

 

 

*

   Отправить статью как PDF